top of page

Статистичний аналіз втрат танків РФ

Оновлено: 18 квіт.

Одного разу один з читачів запитав, як все ж таки оцінювати російські втрати, якщо далеко не кожен танк потрапляє до візуально підтверджених даних OSINTерів? Це все ж таки війна, а не ток-шоу. Є цифри Генштабу, але чи можна їм довіряти? Сьогодні спробуємо знайти відповіді на ці запитання за допомогою старого доброго статистичного аналізу.



Як працює статистичний аналіз?

Почнемо з базових речей - поняття “популяції” та “зразка” в статистиці. Нічого складного тут немає, але це обо’язково треба розуміти для сприйняття аналізу.


Популяція – це вся група, щодо якої ми хочемо зробити висновки. Зразок – це група з популяції, з якої ми будемо збирати дані.


Уявіть, що у вас є ферма, на якій ви утримуєте 100 корів. Це і є популяція - всі корови на вашій фермі. 20 корів на вашій фермі - чорного кольору, всі інші - білі (20%/80%). Зразок - це якась частина корів на фермі.


Принцип статистичного аналізу говорить про те, що зразок повинен відобразити популяцію. Наприклад, якщо ви для зразка рандомно виберете 30 корів, то близько 20%, або ж близько 6 корів, будуть чорними. Чим більший зразок, тим краще він відображує популяцію. Якщо для зразка ви оберете 60 корів, то відсоток чорних корів буде набагато ближчим до 20%.


Більш детально з усіма нюансами у відео, якщо хочете знати більше про популяцію та зразок у статистичному аналізі:



Використання статистичного аналізу для оцінки втрат


Які нафіг корови? Для чого мені це все і як це відноситься до танків, зараз думаєте ви? Для аналізу за

популяцію знищених танків ми візьмемо цифри Генштабу, у якості зразка - візуально підтверджені втрати. А далі нам відкриється багато цікавих даних, які можуть багато розповісти.


На момент проведення аналізу за даними Генштабу росіяни втратили орієнтовно 5513 танків, за даними Oryx - 2481. Тобто, наш зразок достатньо великий, щоб добре відобразити всю популяцію. Чи рандомний він? З початку війни активні бойові дії прокотились від Києва до Олешківського району Херсонської області, у яких брали участь всі можливі підрозділи із застосуванням всіх можливих танків - від Т-90М до Т-55.


Далі ми визначаємо, який відсоток від візуально підтверджених втрат складає кожна модель і отримуємо такі дані:


Ці відсотки ми накладаємо на популяцію (цифр Генштабу) та отримуємо кількість знищених танків за моделями на основі цифр ГШ у одиницях:



Деякі моделі довелось згрупувати для наступного аналізу. Абсолютними лідерами втрат є радянські модифікації Т-80 та Т-72, після яких йдуть штатні Т-72Б3, яких у росіян було на службі чимало.


У візуально підтверджених даних є прогалина у вигляді невизначених танків, але я вирішив їх залишити, так як вони трохи “охолоджують” дані ГШ і ризик перебільшення кількості втрат знижується.




Втрати штатних танків


Маючи ці орієнтовні дані, ми можемо знайти кількість знищених штатних танків РФ. Для цього використаємо дані довідника The Military Balance 2021 (інших немає). Згідно TMB, у 2021 році всі російські підрозділи включно з іноземними базами мали близько 3600 танків на озброєнні.


Так як у довіднику деякі моделі згруповані, довелось початково підлаштовуватись під таку конфігурацію при внесенні даних. Саме тому, наприклад, Т-80БВ та Т-80У у одній категорії.


Результат наступний: згідно з аналізом, росіяни втратили 78% штатних танків.




Далі розіб’ємо втрачені танки по моделях. На графіку показані не всі втрати цих моделей, а лише ті, які були на службі до війни. Росіяни втратили практично всі штатні Т-80БВМ, Т-90М, старі моделі Т-72 та Т-80. По останніх кількість втрачених значно перевищують кількість штатних. Якщо говорити, наприкалад, про Т-80БВ, навіть кількість візуально підтверджених втрат перевищує довоєнну кількість цих танків на службі.



А тепер розглянемо штатні танки, які залишились. Переважна більшість - Т-72Б3, які часто фігурують у російських втратах під час останніх штурмів на Донбасі.



Друга модель - Т-90А, що дуже цікаво. Згідно з аналізом та візуально підтвердженими втратами, росіяни втратили більше Т-90М (108 одиниць) ніж Т-90А (73 одиниці), в той час як штатних Т-90А (350 одиниць) було більше, ніж Т-90М (67 одиниць).


Перші поставки Т-90М у 2019-2020 роках переважно складались не вироблених з нуля машин, а з Т-90А, які доводили до рівня Т-90М, про що повідомляли російські джерела.


І тут з’являється питання: а чи не використовують росіяни ці самі Т-90А у якості “сировини” для Т-90М? Чи дійсно всі Т-90М з початку 2022 року побудовані з нуля?



Втрачені танки з баз зберігання


Далі визначаємо втрачені танки з баз зберігання. Віднімаємо від усіх втрачених танків радянських модернізацій кількість штатних і отримуємо наступний результат:



Всього росіяни орієнтовно втратили 1567 танків з баз зберігання. Більше половини всіх втрат складають Т-80, які дуже активно застосовуються у наступальних операціях практично по всій лінії фронту (особливо Т-80БВ). І це логічно. Переважна більшість танкоремонтних заводів заточена на модернізацію Т-72, яких більше на зберіганні, ніж Т-80. У свою чергу багато Т-80 зберігались у нормальних умовах, тому зараз вони виконують свою роботу, поки заводи нарощують потужності по модернізацій Т-72.


Не може бути - скажете ви. Давайте перевіримо - скажу я. Кількість російських танків на базах зберігання рахували численні аналітики і всі плюс-мінус приходили до 5-6 тисяч танків під відкритим небом + невизначена кількість у ангарах.


Почнемо з Т-64 (11% втрат), які на озброєнні мали підрозділи ЛНР/ДНР. Всі ці танки були зняті зі зберігання задовго до 24 лютого 2022 року і вони навіть не потрапили у підрахунки аналітиків за 2021 рік… бо вони вже давно їздили на полігонах Донбасу, а не гнили на базах зберігання.


А тепер швиденько пройдемось по крупних майданчиках з танками на базах зберігання і візуально прикинемо рівень розконсервації. Ще раз, не будемо рахувати кожен танк на базі, а просто візуально порівняємо знімки.



1113 база зберігання - мінус ~300 танків
1113 база зберігання - мінус ~300 танків

1113 база зберігання - мінус ~300 танків
1113 база зберігання - мінус ~300 танків


Вагжанова - мінус ~250 танків
Вагжанова - мінус ~250 танків

Вагжанова - мінус ~250 танків
Вагжанова - мінус ~250 танків


111 база зберігання - мінус ~150-200 (танки там, де зони  опустіли)
111 база зберігання - мінус ~150-200 (танки там, де зони опустіли)

111 база зберігання - мінус ~150-200 (танки там, де зони  опустіли)
111 база зберігання - мінус ~150-200 (танки там, де зони опустіли)


Кам’янськ-Шахтинський - мінус ~250 танків
Кам’янськ-Шахтинський - мінус ~250 танків

Кам’янськ-Шахтинський - мінус ~250 танків
Кам’янськ-Шахтинський - мінус ~250 танків

І так далі і тому подібне.


Чи дійсно могли росіяни втратити 1567 танків зі зберігання? Повертаючись до підрозділів ЛНР/ДНР, вони мали на озброєнні не лише Т-64, а і Т-72Б, які також були зняті зі зберігання раніше. Всього на озброєнні у них за різними оцінками було від 400 танків.


Т-72Б, Донбас, 2014
Т-72Б, Донбас, 2014

Т-72Б, Донбас, 2014
Т-72Б, Донбас, 2014

Що стосується супутникових знімків баз зберігання, за підрахунком аналітика Covert Cabal семимісячної давності, росіяни зняли зі зберігання близько 1500 танків.



Ще до двох тисяч танків на зберіганні могли бути у ангарах і порахувати їх неможливо.


Тепер цифра 1567 знищених танків з баз зберігання не здається такою фантастичною, чи не так?



Cпівідношення втрат за походженням



Без невизначених танків.



До модернізованих після 2022 року танків використовувалась та ж математика, не хочу повторюватись. Як бачимо, частка виготовлених/модернізованих після 2022 року танків складає 5% від усіх втрат. Модернізовані машини активно застосовуються на фронті і потрапляють туди одразу з заводів, про якісь резерви з нових машин, які не застосовуються і спотворюють оцінку, мова не йде.


Тобто, в середньому виробництво/модернізація танків за два роки війни покривала мінімум 5% потреб російської армії (не всі модернізовані танки на фронті одразу знищуються, тому 5% - це нижня планка).


13% компенсації втрат танків РФ виготовляються/проходять модернізацію, всі інші знімаються зі зберігання у своєму “оригінальному” вигляді.





А чи не бреше Генштаб?


Увесь аналіз базується на популяції - цифрах Генштабу, але чи можна їм довіряти? Давайте перевіримо і це. Слідуючи тим же принципам, якщо місячні втрати популяції (цифри Генштабу) збільшуються, то втрати зразка (візуально підтверджені втрати) також повинні збільшуватись. Якщо популяція знижується - знижується і зразок.


Відповідний аналіз провела команда “Військового Віщуна”. Графіки візуально підтверджених втрат і втрат за версією Генштабу корелюються з невеликими відхиленнями. Це і підтверджує, що у Генштабі цифри не беруться з неба.




Візуально підтверджені втрати далекі від реальних


По-перше, осінтери - не роботи, які щоденно сканують увесь інтернет на предмет втраченої техніки. Частина задокументованої техніки загубилась в особистих Тік-Токах та Фейсбуках бійців і осінтери їх фізично просто не бачили, тому додати не можуть.


По-друге, не всі задачі виконуються з Мавіком*. Не всі відео після виконаних задач з Мавіком зберігаються. Не всі збережені відео з Мавіка публікуються. Не всі збережені відео з Мавіка можна публікувати.


* Умовний “Мавік” - будь який БПЛА


Як приклад - знищений ангар з технікою в Балаклії. Аналітики Warspotting нарахували 24 одиниці знищеної техніки, про які стало відомо лише після контрнаступальної операції та фізичної присутності бійців на цьому місці. Скільки ще таких?




А чого варті мешканці Київщини, які зуміли сховати боєприпаси від ЗРК Тор і, як повідомлялося правоохоронними органами, сам ЗРК (у господарстві знадобиться).





Статистичний аналіз - не карти Таро


Статистичний аналіз використовується у численних сферах нашого життя дослідниками, бізнес-аналітиками, маркетологами, соціологами і т.д, тому скептикам раджу не поспішати з висновками щодо оцінки втрат таким методом.

1 382 перегляди0 коментарів

Підтримати проєкт

giphy.gif
bottom of page